Dan narcisa Briga žene o ženi!

bnarcisi21

Osmomartovsku šetnju mnoge su sugrađanke iskoristile da posjete štand članica UHD “Prijateljice” iz Tuzle koje su na platou kod Meše i Ismeta dijelile narcise. U pitanju je deseta po redu manifestacija “Dan narcisa”, cvijeta koji simbolizuje proljetno buđenje prirode i novog života, a kojom se želi demistifikovati karcinom dojke kod žena.

To vrlo rasprostranjeno oboljenje sa visokom stopom smrtnosti može se prevenirati ranim otkrivanjem što je i fokus djelovanja ovog Udruženja u zajednici.

“Da bi se oboljenje otrkilo potrebno je redovno raditi samopregled dojke za koji je potrebno svega 5 minuta koje mogu spasiti život mnogim majkama, sestrama, prijateljicama… Mi uz narcise dijelimo i informativne letke o samopregledu dojke kako bi im sugerisale da vode računa o sebi”, kazala je Veronika Žižak, voditeljica Kluba žena liječenih od tumora dojke koji djeluje pri udruženju “Prijateljice”.

bnarcisi21

Kampanja je počela u Tuzli, a zatim se već u četvrtak ove hrabre žene angažuju u Kalesiji, Živinicama, Teočaku i drugim rubnim opštinama kako bi edukaciju žena približili u njihovim sredinama.

4narcisi43

“Na početku našeg djelovanja morali smo prilaziti ženama, a letke koje smo im dijelili smo često nalazili u korpama za smeće. Nije nas to obeshrabrilo iako nam je cilj bio da ti letci dođu u domove jer se oboljenje dojke obično krije od članova proodice, od zajednice. Danas je situacija drugačija: sugrađani se informišu samoinicijativno, žele saznati više informacija o našem angažmanu i naši materijali sada su u pravim rukama i nađu put do mnogih žena”, kaže Žižak.

bnarcisi121

Destigmatizacija oboljenja dojke na Dan žena jasna je simbolika ženama da se bore za sebe i za svoje zdravlje ne samo na svoj dan nego i svakog drugog dana.

IZVOR: http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=56938