Foto: Predstavljene priče o nestereotipnim ženskim zanimanjima

b_550_400_0_0___images_stories_galerije_AKON_DSC07851

Drugog dana konfrencije “Uloga medija u osnaživanju žena” reportažom se predstavila RTV7 iz Tuzle.

Prilog novinarke Senade Ahmetović govori o nestereotipnim ženskim zanimanjima, pa su kao sagovornice uzete žene zaposlene u rudniku, prva žena-vozač autobusa s područja Tuzle i prva snimateljka s područja TK – Fatima Pašanović , koja je, ujedno, bila i učesnica konferencije.

Ekipa RTV7 je istakla da nije bilo teško pronaći žene koje se bave ovakvim zanimanjima koliko je teško bilo nagovoriti ih da pričaju o tome.

“Razgovarali smo sa ženom koja vozi taxi i ona ima strah od kamere, ali nema straha da vozi noću”, rekla je Azra Kalesić, glavna i odgovorna urednice ove medijske kuće.

Fatima Pašanović radi kao snimateljka od 1992. godine, a trenutno je i sama dio RTV7.

“Prošla sam i rat i sve što se desilo u našoj zemlji. Svašta sam vidjela, svašta sam snimala… Kada sam bila mlada i početnica, teško je bilo sve to vidjeti. Znala sam nekad, da budem iskrena, i zaplakati. Od prvih godina, od prvog susretanja sa kamerom, bilo je svega – hodanje, pješačenje… Uvijek sam bila negdje na terenu”, ispričala je Pašanović. Ona je dodala i da je u početku razmišljala o odustajanju od posla.

“Jednom sa radila reportažu i došle su strane agencije CNN, BBC… i jako su se iznenadili kada su mene ugledali. Tada sam bila djevojka, takoreći djevojčica i svi su se pitali – otkuda ja s kamerom, još pogotovo u ratnom području. Odmah su prihvatili da idu sa mnom na teren i nije mi bilo tada svejedno. Znam da su došli profesionalci, a ja sam početnik, ali sam se potrudila da snimam taj materijal. Kada smo se vratili na televizuju, oni su ga pogledali i oduševili se. Poslije toga, veliki podstrek sam imala da nastavim dalje.”

Među prisutnim danas je bila i Senka Suljić koja je pokazala jednu od svojih kreacija. Senka se šivenjem počela baviti iz hobija, a danas su njene kreacije sve traženije. U posljednje vrijeme, posvetila se šivenju raznih kostima, kao što su oni za plesače, gimnastičare…

U drugom dijelu završnog dana konferencije, prisutni su imali priliku proći kroz “Ronja model” radionicu gdje su kroz zabavu mogliu razgovarati o ciljevima koje su zacrtali i načinima kako doći do njih.

Organizatori konferencije koja se održavala 20. i 21. novembra u “Dramar” centru, Tuzla bili su Udruženje humanitarno društvo “Prijateljice” iz Tuzle, Freja akademija iz Švedske i Udruženje poslovnih žena Srbije. Pored RTV7 iz Tuzle, medijski se predstavila i Televizija Forum iz Prijepolja.

Konferencija je ocijenjena kao uspješna, a kanalisani su i kontakti između dvije TV kuće.

IZVOR:
http://www.bhreporter.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=4120:foto-predstavljene-prie-o-nestereotipnim-enskim-zanimanjima&catid=35:slajd