Peace Event 2014

Ove godine se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, čiji je povod bio atentat na austrougarskog prestolonasljednika u Sarajevu 28. juna 1914 godine.
Tom prilikom u Sarajevu je organizovan Peace Event koji je trajao od 6. do 9. juna i na kome su učešće uzele brojne domaće i međunarodne organizacije.
Održano je više od 100 radionica i okruglih stolova okupljenih oko sljedećih tema:

Mir i socijalna pravda
• Kultura mira i nenasilja
• Ravnopravnost spolova, žene i mir
• Pomirenje i suočavanje s prošlošću
• Militarizam i alternative militarizmu

Učešće na najvećem međunarodnom mirovnom okupljanju u ovoj godini uzele su i
UHD „ Prijateljice“ podijelivši svoja bogata iskustva sa prisutnim učesnicima.
Radionica sa temom : „Koraci ka pomirenju i toleranciji“ održana je u Historijskom muzeju u Sarajevu sa sljedećom najavom u katalogu Peace Event-a:
„Rat je ostavio velike i još uvijek vidljive tragove u Bosni i Hercegovini. Tragovi se prenose s
koljena na koljeno, a tokom radionice ćemo pokušati predstaviti rezultate rada na pitanjima
pomirenja i dijaloga o prošlosti. Rezultati su proizvod dugogodišnjeg izravnog rada s djecom i
mladima u RS i FBiH. Suočavanje s prošlošću je nužan proces u BiH koji bi trebao uključiti mlade generacije, jer samo na taj način možemo stvoriti sigurniju i bolju budućnost.“
Govornici: Jasminka Tadić-Husanović, Emina Haskić, Dalibor Lukić i Fuad Halilović.
Na radionici su bili prisutni predstavnici iz SAD, Francuske, Velike Britanije, Kanade koje je zanimalo stanje u BiH poslije rata koji se dogodio na područjima bivše Jugoslavije. Vrijeme planirano za radionicu je bilo prekratko da se iznesu sva iskustva u radu sa mladima i trenutno stanje 20 godina poslije rata u BiH. Diskusija i radionica je bila i više nego uspješna što pokazuju razgovori i poslije radionice kao i razmjena kontakt adresa sa željama da se nastavi saradnja i u budućem periodu.

Prezentacija projekta pod nazivom „Podizanje javne svijesti o značaju raščišćavanja ratnih zločina i jačanje zaštite svjedoka u procesu svjedočenja u BiH“ koji se implementirao 2012.god uz finansijsku podršku AMICA e.V. Freiburg, Njemačka. Projekat je pružio psihološku podršku ženama žrtvama ratnog silovanja, edukovao mlade stručnjake o traumi i pristupu žrtvama, te uticao na unapređenje zdravstvenih, pravnih i socijalnih potreba žrtava ratnog silovanja. Nakon toga je predstavljen nastavak pomenutog projekta koji je startao u maju ove godine, pod nazivom „Žene žrtve rata – prekid šutnje!“
Slijedio je drugi, interaktivni dio radionice gdje su svoj doprinos dali i sami učesnici većinom strani studenti i eksperti iz USA, Kanade, Engleske, Ruande, Njemačke, Slovenije, Francuske i BiH. U ovom dijelu radionice učesnici su imali priliku da se upoznaju sa procesom sagorijevanja u radu sa traumatiziranim osobama te da na licu mjesta izmjere svoj stepen sagorijevanja, da rade na svojim emocijama i da se opuste uz mišićnu relaksaciju.
Prisutne je zanimao proces tranicijske pravde u našoj zemlji i zaštita svjedoka u procesu svjedočenja u slučaju ratnih zločina, o čemu smo na obostrano zadovoljstvo diskutovali.
Voditelji radionice: Altaira Krvavac, Lejla Redžepagić i Besima Ćatić-Suljević.

Comments are closed.