Mediji o ženama u bh. društvu Nema muških i ženskih poslova

zenerav12

Kako osnažiti žene i na koji način mediji mogu biti ključan faktor u tom procesu tema je dvodnevne konferencije koju organizuje Udruženje humanitarno društvo „Prijateljice“ iz Tuzle, u partnerstvu sa Freja akademijom iz Švedske, Udruženjem poslovnih žena Srbije, dok su boje medija zastupali TV Forum iz Prijepolja i RTV7 iz Tuzle.

Mediji često stereotipno izvještavaju o ženama, njihovim zanimanjima i ulozi u zajednici. Upravo je uvriježena podjela poslova na muške i ženske bila motiv novinarima da kroz priče o uspješnim ženama ukažu na to kako je biti žena rudar ili pak vozač autobusa što je do nedavno bilo isključivo u „muškoj nadležnosti“.

„Cilj nam je povećati stopu zaposlenosti žena sa fokusom na tipična i netipična zanimanja koja obavljaju žene svuda oko nas. Naši partneri iz Srbije imaju odlična iskustva iz oblasti ženskog poduzetništva, a naš fokus djelovanja su žene svih uzrasta koje afirmiraju svoj položaj u raznim segmentima društva, kazala je Jasminka Tadić-Husanović, direktorica UHD „Prijateljice“.

zenerav1

Evolutivno gledano, nekada isključivo ženska zanimanja mogla bi vrlo brzo postati i muška ukoliko ne proširimo svoje svjetonazore i ne shvatimo da je ravnopravnost spolova izrazito bitna. Mediji bi propagiranjem uspješnih žena mogli dosta toga da učine na afirmaciji žena u društvu, uz opasku da su žene u političkim vodama prilično pasivne kada je u pitanju medijski istup u ove svrhe zaključaj je konferencije koja se još sutra održava u našem gradu.

IZVOR:
http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=55299